Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı Attaf ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayir’de çok sayıda Türk iş adamının bulunduğunu belirterek, “Türk yatırımlarının artması konusunda büyük bir çabamız ve irademiz var. Cezayirli yetkililer de bu konuda her türlü işbirliğini gösteriyor.” söz konusu.
Fidan, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Fidan, Türkiye-Cezayir ilişkilerinin stratejik bir düzeye evrildiğini, iki ülke cumhurbaşkanlarının özellikle iki ülke arasındaki diplomasi sonucunda ortaya koyduğu diplomasi, diyalog ve sıkı çalışma çerçevesinde ortaya çıkan vizyon ve stratejik çerçevenin olduğunu söyledi. Liderler arasındaki görüşme, iki dışişleri bakanının çalışmalarının biçimini ve rotasını belirlemede değerli bir unsurdur.
İki ülke cumhurbaşkanlarının, iki ülke ortasında iş birliğini daha kurumsal hale getirmek amacıyla ortak planlama kümelerini yönetme ve koordine etme görevini dışişleri bakanlarına verdiklerini belirten Fidan, bu bağlamda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Fidan, mevkidaşının ülkesinin birçok kamu ve kurumundan oluşan uzman bir grupla Ankara’ya geldiğine dikkat çekerek, “Ortak planlama kümesini bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın temsilcileriyle birlikte Ankara’da topladık.” söz konusu.
Cezayirli mevkidaşı ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Fidan, devlet, iş ve sosyal hayatın her alanındaki çalışmaları karşılıklı olarak incelediklerini söyledi.
Cezayir’de çok sayıda Türk iş adamının bulunduğunu belirten Fidan, “Türk yatırımlarının artması konusunda büyük bir çabamız ve irademiz var. Cezayirli yetkililer de bu konuda her türlü işbirliğini gösteriyor. Ziraat Bankası’na şube açılması konusunda çalışmalarımız sürüyor.” Özellikle mali konuların analizi için.” dedi.
Meslektaşıyla ikili işbirliğinin yanı sıra bölgesel iş birliği konularını da ele aldıklarını kaydeden Fidan, “Türkiye-Cezayir işbirliğinin Afrika’daki sorunların çözümüne olumlu katkıları neler olabilir? Hem siyasi hem de ekonomik olarak neler yapılabilir? Türkiye-Cezayir” dedi. Fidan, “Ekonomik ve endüstriyel işbirliği, özellikle ortak üretim ve iş birliği” dedi. Afrika’da ortak ihracat konusunda ne gibi stratejiler izlenebilir? Bunu onlarla da görüştük.” ifadelerini kullandı.
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki aylarda Cezayir’i ziyaret edeceğini söyledi.
“Darbeler Afrika’da görmek istemediğimiz manzaralara neden oluyor”
Afrika’da son dönemde yaşanan darbeler ve Türkiye’nin Afrika’ya açılmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Fidan, “Darbeler silsilesi maalesef Afrika’da son yıllarda görmek istemediğimiz manzaralara neden oluyor.” söz konusu.
Bakan Fidan, Afrika’daki darbelerin iki temel nedeni olduğuna inandıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Öncelikle Afrika’da, özellikle bağımsızlığını kazanan ve bu yönde adım atan ülkelerin devlet kuruluşu ve siyasi sistemlerin kurulmasıyla ilgili sorunları ve buna bağlı meseleler nedeniyle bariz krizlerin yaşandığını görüyoruz. Öte yandan bu siyasi krizlerin ikinci temel nedeni ise dış müdahaleler ve bazı emperyal güçlerin Afrika ülkelerine yönelik politikalarında izledikleri yollar, tercih ettikleri yöntemler, kullandıkları araçlardır. Afrika’daki siyasi krizler sürekli tetikleniyor.”
Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olmasından bu yana son 20 yıldır çok boyutlu Afrika genişleme programını sistematik bir şekilde sürdürdüğünü vurgulayan Fidan, o dönemde Türkiye’nin Afrika’da 12 olan büyükelçilik sayısının 46’ya ulaştığına dikkat çekti.
Fidan, önce Türk büyükelçiliğini açtıklarını, ardından kültürel faaliyetleri, Türk Hava Yolları, Türk iş insanları ve Türk İşbirliği ve Entegrasyon Ajansı’nın (TİKA) bir bütün olarak koordineli bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Türkiye’nin Afrika ülkelerinde kültürel, ekonomik hayatın ve kamusal kapasitenin artırılması konularında çok boyutlu çalışmalar yürüttüğünü belirten Fidan, “Elbette böyle bir politika ve uygulama ülkeler tarafından takdirle karşılanıyor. Türkiye’nin böyle bir niyetinin olmadığını görüyorlar. Afrika’daki tüm kurumlarımızla, sahip olduğumuz fırsatları onlarla paylaşan, aynı zamanda tüm taraflar için fırsatlar yaratan, gönüllü işbirliğine dayalı bir iş birliği modelini başarıyla uygulamaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Fidan, Türkiye’nin teknik yardım, kültürel iş birliği, ticaret ve ekonomiyle başlayan ilişkilerinin, son yıllarda bazı Afrika ülkelerinin talebiyle siyasi istikrara katkı ve terörle mücadele boyutlarına evrildiğine dikkat çekti. sözlerini şöyle tamamladı:
“Son dönemde savunma sanayisi ile işbirlikleri, Savunma Bakanlığı ile işbirlikleri, istihbarat teşkilatları ile özellikle ulusal güvenliğin sağlanması adına işbirlikleri giderek artıyor. Bağlantılarımız Afrika genelinde stratejik bir düzeye ulaşıyor. Bu çok boyutluluk kamuoyu tarafından da anlaşılmaktadır. Kurumlarımız, iş dünyamız, büyük bir uyum ve uyum içerisinde.”Bunun güvenlik kurumlarımız tarafından yürütüldüğünü görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu tarafta çalışmaya devam edeceğiz.”