Haber

TBMM’de Kabul Edilen Kanunla 49 Yıla Uzatılan Limanların Özelleştirilmesi ile İmzalanan 49 Yıldan Az Süreli Sözleşmelerin Süresi

Elektrik Piyasası Kanunu, Bazı Kanunlar ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Limanların özelleştirilmesi sonucunda süresi 49 yıldan az olan sözleşmelerin süreleri 49 yıla çıkarılacak. Sendikaların toplu iş sözleşmesi ikramiyesinden yararlanabilmeleri için yüzde 2 barajı getirildi.

375 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Tasarıda özetle şu değişiklikler yapıldı:

LİMANLAR ÖZEL DÖNEMLİ SÖZLEŞMELER SONUÇUNDA İMZALANAN DÖNEMLİ SÖZLEŞMELER 49 YILDAN AZ SÜRESİ 49 YILA ÇIKACAK

Buna göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisine 200 milyar lira eklenecek. Böylece 293 milyar lira olan borçlanma yetkisi 493 milyar liraya çıkıyor. Teklif ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya özelleştirilmesi sonucunda imzalanan 49 yıldan az vadeli sözleşmelerin şartları belirlendi. Türkiye Devlet Demiryolları, 49 yıla kadar uzatılacak.

Özelleştirme sözleşmelerindeki yatırım kuralına ek olarak, işletmeci şirketler liman faaliyetlerinde ek sözleşme bedelinin yüzde 10’u oranında yatırım yapmak ve bu yatırımları ek sözleşmelerin imza tarihinden itibaren 5 yıl içinde yapmak zorunda olacak. Süre sonunda işletmeci şirketlerin, yatırımın gerçekleştiğine ilişkin rapor ile bu durumu tevsik edici bilgi ve belgeleri, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. onların ilgisi.

BOTAŞ’IN BORÇLARI HAZİNEDEN RANDEVU ÜCRETİ KARŞILIĞINDA TAKSİTLENECEK

Yönetmeliğe göre, BOTAŞ’ın ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylardan oluşan borçları ile bunlardan kaynaklanan idari para cezaları, gecikme zammı ve gecikme faizi, Hazine’den tahsis ücreti alacaklarına mahsup edilecek.

Kamu üniversitesi sağlık hizmeti sunucularının, hizmetin ifasında ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından mali sıkıntı yaşamaması amacıyla, söz konusu sağlık hizmeti sunucularının mali yeterliliğine katkı sağlayacak düzenlemenin yapılması, önceki yıllara ilişkin yapılan incelemeler sonucunda cari yılda nakit kesintisi olmamasını sağlamak.

TOPLU SÖZLEŞME İHRACATINDAN YARARLANMAK İÇİN SENDİKALARA YÜZDE 2 BARAJ KURALI GELİYOR

Komisyonda görüşülen torba kanunun 11. ve 12. maddeleri ile sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmeleri için yüzde 2 baraj şartı getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu